Εκδηλώσεις 2017

H κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας των Τροβατιανών

Pinterest LinkedIn Tumblr

Την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017  στο Σχηματάρι Βοιωτίας και στο μαγαζί του συγχωριανού μας Κόκκαλη Δ. Γεωργίου, πραγματοποιήθηκε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Πολιτιστικού Συλλόγου Τροβάτου. Η αθρόα προσέλευση των χωριανών και φίλων ήταν για μια ακόμη μια φορά μεγάλη. Πλέον των 150 ατόμων, μας τίμησαν με την παρουσία τους…
…Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Κόκκαλης Λάμπρος, ο οποίος καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά με υγεία . Κάνοντας τον απολογισμό για την χρονιά που μας πέρασε, είπε χαρακτηριστικά:

Ήταν μια δημιουργική χρονιά, γεμάτη δράσεις και δραστηριότητες , τόσο στο χωριό μας , με τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Συλλόγου , όπου σημείωσαν αντικειμενικά μεγάλη επιτυχία,  όσο και σε άλλα μέρη, όπου υπάρχει έντονο το Τροβατιανό στοιχείο”

Τον περασμένο Νοέμβριο είπε, εγκαινιάσαμε εδώ στο Σχηματάρι, την αίθουσα διδασκαλίας  παραδοσιακών χορών, ευχαριστώντας  τον δήμαρχο Τανάγρας, κος Περγάλια Βασίλειο, για την παραχώρηση  της αίθουσας. Σας περιμένουμε όλες και όλους, χωριανούς και φίλους , να έρθετε μαζί μας, για  να ταξιδέψουμε  στα όμορφα μονοπάτια της παράδοσης, μέσα από τους χορούς του τόπου μας. Κάθε Σάββατο έχουμε μαθήματα χορού. Πολύτιμη αρωγός σε αυτή μας την προσπάθεια, είναι η δασκάλα του χορευτικού μας, Μαργώνη Ευαγγελία.

Συμμετείχαμε στο 4ο Φεστιβάλ «Χριστούγεννα στην Πλατεία», εδώ στο Σχηματάρι, όπου συνδιοργανώθηκε από τον Εμπορικό και Επαγγελματικό Σύλλογο και την Δημοτική Κοινωφελούς Επιχείρηση, του Δήμου Τανάγρας, παρουσιάζοντας ,μεταξύ των άλλων, ως παραδοσιακό έθιμο, την παρασκευή της τσιγαρίδας .

Σημαντικό και άσχημο γεγονός , για το χωριό μας ήταν η αποχώρηση του πατήρ Βαρσανούφιου, για τον οποίον έγινε τεράστιος αγώνας, όπως όλοι γνωρίζετε για να γίνει ιερέας στο Τροβάτο. Δήλωσε ότι δεν επιθυμεί την παραμονή του στο χωριό μας και έφυγε……..

Για την νέα χρονιά τόνισε ότι ξεκίνησε πολύ δυναμικά για τον Σύλλογο μας.

Την προηγούμενη Κυριακή,29/1, και με την συνεργασία των άλλων Συλλόγων του Δήμου Τανάγρας, έγινε η εθελοντική αιμοδοσία. Ευχαρίστησε  τους συνανθρώπους μας που πρόσφεραν αυτό το πολύτιμο δώρο για την Τράπεζα αίματος του Συλλόγου, παροτρύνοντας  όλο τον κόσμο, να αφιερώνει 5 λεπτά από τον πολύτιμο χρόνο του, προσφέροντας αίμα, δίνοντας ζωή σε συνανθρώπους μας ,σε οποιοδήποτε κέντρο αιμοδοσίας.

Οι στόχοι μας για την φετινή χρονιά και όχι μόνο, είναι η πραγματοποίηση του ονείρου, η λειτουργία του Λαογραφικού Μουσείου Τροβάτου, όπου υπάρχει ως κτίριο εδώ και αρκετά χρόνια. Πιστεύουμε ότι επιβάλλεται και πρέπει το χωριό μας να «ενεργοποιήσει»  αυτό το κτίριο και φυσικά θα χρειαστούμε την βοήθεια όλων των χωριανών μας σε αυτή την προσπάθεια».

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο δήμαρχος Τανάγρας ,κος Περγάλιας Βασίλειος, ο οποίος αφού ευχήθηκε και αυτός με τη σειρά του στους παρευρισκόμενους τα χρόνια πολλά, είπε χαρακτηριστικά :

«θα είμαι κοντά στους Τροβατιανούς και στον Σύλλογο σας και όσο μπορώ θα βοηθήσω, γιατί είναι πολύ σημαντικό στις μέρες μας να κρατήσουμε τις παραδόσεις μας, τα ήθη και τα έθιμά μας».

Στην συνέχεια έγινε η δοξολογία και ο παπα Βαλάντης ευλόγησε την πίτα της νέας χρονιάς.

Η Πρωτοχρονιάτικη πίτα είχε μέσα 2 φλουριά που αντιστοιχούσαν σε 2 δώρα. Έναν σταυρό (προσφορά του Συλλόγου) και ένα στρώμα (προσφορά της ΕΛΙΤΣΤΡΩΜ).

Οι τυχερές που κέρδισαν τα φλουριά ήταν: η διδα Παπαδοπούλου Βασιλική του Χρήστου και η κα Αναστασίου Κωνσταντίνα.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε για μια ακόμη φορά όλους τους χωριανούς και φίλους που η παρουσία τους ήταν συγκλονιστική. Το επόμενο ραντεβού λοιπόν είναι το  Τροβατιανό αντάμωμα στις 5 Αυγούστου 2017.

Καλή χρονιά σε όλους.