Το Τροβάτο Αγράφων

ΤΟ ΤΡΟΒΑΤΟ ΑΓΡΑΦΩΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

Pinterest LinkedIn Tumblr

Το Τροβάτο είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά των Αγράφων και συνδυάζει τη φυσική ομορφιά με την ιστορία. Η φύση στάθηκε απλόχερη για το Τροβάτο. Η μορφολογία του εδάφους είναι θαυμάσια και η βλάστηση ποικίλη. Συνδυάζει βουνά , πανέμορφες πλαγιές, γραφικές ραχούλες, διάσελα, πετρωτά και φτερούσια, αλλά και ομαλούς και εύφορους τόπους, θαυμάσια ισιώματα, λιβαδότοπους, πεντακάθαρες πηγές και πανέμορφες λαγκαδιές στις οποίες ρέουν γάργαρα κρυστάλλινα νερά. Είναι το πιο όμορφο και το πιο ήμερο χωριό της περιοχής των Αγράφων…

…Το Τροβάτο βρίσκεται στο βορειότερο άκρο της Ευρυτανίας και του δήμου Αγράφων, κοντά στα σύνορα με το νομό Καρδίτσας, και σε υψόμετρο 1060 μέτρων.  Ανέκαθεν ήταν ένα παραδοσιακό κτηνοτροφικό χωριό. Απέχει από την έδρα του νομού ,το Καρπενήσι 76 χιλιόμετρα και από τα Άγραφα 16 χιλιόμετρα. Εκτείνεται σε 22876 στρέμματα . Η μεγαλύτερη έκτασή του είναι χορτολιβαδική , ενώ αρκετή απ’ αυτή είναι καλλιεργήσιμη.

Είναι χτισμένο επί της οροσειράς της Πίνδου και κάτω από τη γοητευτική επιβλητική και μεγαλοπρεπή παρουσία του Ντεληδήμου (2163μ)-η δεύτερη βουνοκορφή της Ευρυτανίας μετά από το Βελούχι (2315μ),

Αφορισμένη (1827μ), ΤρίαΣύνορα (1550μ), Τσουκασιάκα (1955), και Κλαράκι (1792μ).

Βορειοανατολικά του έχει τον Τροβατιανό (ή και Τροβαταίο) ποταμό, παραπόταμο του Αγραφιώτη, ανατολικά του βρίσκονται τα Μεγάλα Βραγγιανά και νοτιοανατολικά το Τρίδενδρο.

Το Τροβάτο είχε πάντοτε ευκολότερη πρόσβαση προς το νομό Καρδίτσας και λόγω της γεωγραφικής του θέσης ,οι εμπορικές του συναλλαγές γίνονταν πάντοτε με την Καρδίτσα ,στην οποία υπάγονταν δικαστικά και αστυνομικά.

Η πρόσβαση προς το Τροβάτο επιτυγχάνεται ακολουθώντας διάφορες εναλλακτικές διαδρομές:

—Αθήνα- Λαμία- Καρπενήσι- Βίνιανη- Άγραφα-Τροβάτο

— Αθήνα- Λαμία- Καρδίτσα- Μουζάκι-Τροβάτο

— Αθήνα- Λαμία- Καρδίτσα-Λίμνη Πλαστήρα-Τροβάτο

—Θεσσαλονίκη- Λάρισα-Τρίκαλα- Μουζάκι-Τροβάτο

— Θεσσαλονίκη-Λάρισα- Καρδίτσα-Λίμνη Πλαστήρα-Τροβάτο

— Θεσσαλονίκη-Λάρισα- Καρδίτσα- Μουζάκι-Τροβάτο

—Αγρίνιο- Βίνιανη- Κρέντη- Άγραφα-Τροβάτο

Οι γεωγραφικές  συντεταγμένες του Τροβάτου, όπως αυτές απεικονίζονται σε χάρτες είναι οι εξής:’’Ν 39 μοίρες 12’47’’ Ε 21 μοίρες 36’36’’ 39.21.306/21.61 Geonameld:252557”

Το υπέροχο φυσικό του περιβάλλον, η εκπληκτική και ασύδοτη βλάστηση ,το θαυμάσιο ελατόδασος στη νότια πλευρά, ο ανοιχτός του ορίζοντας ,η αλπική θέα των κλιτύων και των κορυφογραμμών ,οι πλατείες με τα αιωνόβια πλατάνια, καθώς και τα μεταβυζαντινά του μνημεία ,δίκαια το κατατάσσουν ανάμεσα στα γραφικότερα χωριά της Ευρυτανίας.

Η περιοχή του δήμου Αγράφων ,το Τροβάτο, παρουσιάζει τα μεγαλύτερα ύψη υετού (βροχής) όλους τους μήνες του χρόνου. Οι άφθονες βροχές ευνοούν την ανάπτυξη βλάστησης με μεγάλη ποικιλία. Γι’αυτό και τα πλούσια λιβάδια του φιλοξενούσαν ανέκαθεν χιλιάδες πρόβατα.

Το Τροβάτο αποτελείται από τους παρακάτω συνοικισμούς που ακολουθούν το φυσικό ανάγλυφο της περιοχής:

Οι Άγιοι Θεόδωροι(ο Απάνω Μαχαλάς) – Ο(άλλοτε) Μεσαίος Μαχαλάς – Ο Άγιος Δημήτριος(Κάτω Μαχαλάς) – Ο Άγιος Αθανάσιος- Καβάκια- Χιόνως.