Εκδηλώσεις 2012

ΤΟ ΤΡΟΒΑΤΙΑΝΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ

Pinterest LinkedIn Tumblr

Με μεγάλη επιτυχία για μια ακόμη φορά έγινε στις 4 Αυγούστου 2012, το ξακουστό πλέον Τροβατιανό Αντάμωμα, που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τροβάτου.
Η μεγάλη και πανέμορφη πλατεία του χωριού μας, που όμοιά της δεν υπάρχει, υποδέχτηκε φορώντας τα γιορτινά της, τους Τροβατιανούς και φίλους σε ένα από τα μεγαλύτερα Ανταμώματα  Σαρακατσάνων του νομού Ευρυτανίας.
Περίπου 900 άτομα έδωσαν το παρόν στην εκδήλωση αυτή, η οποία είχε να παρουσιάση για μια ακόμη φορά την όρεξη, το μεράκι αλλά και τον ενθουσιασμό των συγχωριανών μας μικρών και μεγάλων, οι οποίοι βοήθησαν ώστε να παρουσιαστεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Πρώτα από όλα κατασκευάστηκε μόνιμη πλέον Σαρακατσάνικη καλύβα, στην άκρη της πλατείας, η οποία έγινε με σίδερα και την έντυσαν με φτέρες και μπάτσες έλατου.

Παρουσιάστηκαν επίσης τα χορευτικά του Συλλόγου που τα αποτελούσαν παιδιά Τροβατιανών ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές δίνοντας έτσι άλλη οντότητα στην εκδήλωση, καθώς και κάποια έθιμα από την ζωή των Τροβατιανών τα λεγόμενα “νυχτέρια”.

Το σκηνικό ολοκληρώθηκε με τον αργαλειό, την ανέμη το λανάρι και τις πανέμορφες καραμηλοτές που ήταν φτιαγμένες στον αργαλειό, αλλά και τα καλαμπόκια που ήταν κρεμασμένα για να ξεραθούν.
Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε ο πρόεδρος του Συλλόγου Κουτσολάμπρος Παναγιώτης, πλαισιωμένος από το Δ.Σ. αλλά και από όλα τα χορευτικά,
καλωσορίζοντας τους. Η οικονομική κρίση τα τελευταία χρόνια είπε, μας έχει αλλάξει και έχουμε αναθεωρήσει πολλά πράγματα στην ζωή μας. Έδωσε μεγάλη έμφαση στην εφημερίδα μας “Ο ΝΟΣΤΑΛΓΟΣ” λέγοντας ότι δεν πρέπει να σταματήσει η έκδοσή της τονίζοντας πως πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε γι’ αυτό.

Τόνισε επίσης ότι σαν Σύλλογος θα θέλαμε καλύτερη συνεργασία από όλους τους συγχωριανούς μας, ο Σύλλογος είπε χαρακτηριστικά κοιτά πάντα το συμφέρον του χωριού και των χωριανών του. Ο σύλλογος δεν είναι εμείς και εσείς, ο σύλλογος είμαστε όλοι μας.

Επίσης αναφέρθηκε στο κτίριο του αγροκτηνοτροφικού συνεταιρισμού που εδώ και τόσα χρόνια είναι κρίμα  μένει σε απραξία και σαπίζει.

Ας το ακούσουν οι υπεύθυνοι είπε με σημασία. 

Στη συνέχεια απονεμήθηκαν αναμνηστικές πλακέτες στους μαθητές που πέρασαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το σχολικό έτος 2011 – 2012, ως μια ηθική ικανοποίηση για την προσπάθειά τους.

Τέλος πήρε τον λόγο και ο αντιδήμαρχος Αγράφων Μιχόπουλος Ευθύμιος που ευχήθηκε καλή διασκέδαση σε όλους.
Σειρά πήρε το χορευτικό των μικρών παιδιών που μας χόρεψαν προσφέροντας κέφι και ενθουσιασμό για την προσπάθειά τους αποσπόντας θερμό χειροκρότημα. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε από τους μεγαλύτερους μια βραδιά όπως την περνούσαν οι Τροβατιανοί “ΤΑ ΝΥΧΤΕΡΙΑ” όπως χαρακτηριστικά λέγονταν, τραγουδώντας διάφορα τραγούδια της τάβλας.
Για πρώτη φορά ακούστηκε και το νέο τραγούδι για το Τροβάτο που το έγραψε ένας Τροβατιανός ο Μαργώνης Θανάσης, με τίτλο “Το Τροβάτο εί’ το χωριό μου” που όταν χορεύτηκε από όλα τα χορευτικά πραγματικά το κέφι ανέβηκε στο κατακόρυφο. 
Όπως άλλωστε γράφει και ο Σαλαγιάννης Παναγιώτης στο βιβλίο “ΤΟ ΤΡΟΒΑΤΟ ΑΓΡΑΦΩΝ” οι στιχοπλόκοι Τροβατιανοί έχουν μέσα τους το ποιητικό στοιχείο γιατί αγαπούν πολύ το χωριό τους.

Τέλος κάτω από την υπέροχη φωνή του Σαρακατσάνου τραγουδιστή Γιάννη Γκόβαρη και τις γυναικείες φωνές δίπλα του από την Τουραλιά και Χρυσοβαλάντω, συνεχίστηκε το γλέντι μέχρι το πρωί.

Το Δ.Σ. του πολιτιστικού συλλόγου θέλει να ευχαριστήσει θερμά όλους και όλες όσους βοήθησαν ώστε να παρουσιαστεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στο φετινό Αντάμωμα, καθώς επίσης και όλους όσους παραυρέθηκαν και μας τίμησαν με την παρουσία τους.
Και του χρόνου πάλι στο μέτρο.