Τα Τροβατιανά

Κριτική του βιβλίου ”Τα Τροβατιανά” (Δημήτρης Λ. Καραγεώργος Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών,Επίτ. Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.)

Pinterest LinkedIn Tumblr

Γράφει ο Δημήτρης Λ. Καραγεώργος

Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών,

Επίτ. Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

Μελέτησα Τα Τροβατιανά του συγχωριανού μας φιλολόγου και συγγραφέα, Παναγιώτη Β. Σαλαγιάννη και νιώθω την ανάγκη να γράψω μερικές μου απόψεις.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Παναγιώτης Β. Σαλαγιάννης μας εκπλήσσει για την αγάπη και το ενδιαφέρον του για το χωριό μας, το Τροβάτο…

…Το 2008 μας έδωσε  «ΤΟ ΤΡΟΒΑΤΟ ΑΓΡΑΦΩΝ», ένα βιβλίο εξαιρετικά πολύτιμο και άκρως εμπεριστατωμένο από κάθε άποψη (επιστημονική, κοινωνική και λογοτεχνική). Και το βιβλίο αυτό αποτέλεσε  και αποτελεί την ταυτότητα αλλά και το εγκόλπιο κάθε Τροβατιανού. Τώρα εξέδωσε ”Τα Τροβατιανά” (δημοσιεύματα), ένα βιβλίο στο οποίο συγκεντρώνονται εικοσιένα δημοσιεύματα του συγγραφέα σχετικά με το Τροβάτο, που είχαν γραφεί κατά καιρούς σε περιοδικά και εφημερίδες ή είχαν αναρτηθεί σε ιστοσελίδες. Και τα δημοσιεύματα αυτά, παρότι σύντομα, δε λειτουργούν μόνο συμπληρωματικά προς το προηγούμενο βιβλίο του, αλλά φωτίζουν μ’ έναν ιδιαίτερο τρόπο πλευρές του παρελθόντος και του παρόντος του χωριού μας, σχετικές με την ιστορία, τη θρησκεία, την κοινωνική ζωή και το περιβάλλον του.    Θέματα, όπως,

-Οι περιπέτειες ενός ονόματος,

Εισήγηση στο Συνέδριο «Τα Άγραφα στη διαδρομή της Ιστορίας» (Τροβάτο, 8 Αυγούστου 2008),

-Το Παιδαγωγικό Φροντιστήριο Τροβάτου,

-Ο Μιχάλης Παπαμαύρος και το Τροβάτο,

-Ο Χάρης Σακελλαρίου και το Τροβάτο,(εφημ. Ο ΝΟΣΤΑΛΓΟΣ φύλλο 139)

-Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης και τοΤροβάτο,  (εφημ.Ο ΝΟΣΤΑΛΓΟΣ φύλλο 132)

-Το Τροβάτο: Τόπος για απαιτητικούς επισκέπτες,

-Η Πλατεία των ΑγίωνΘεοδώρων  (Το μπαλκόνι του Τροβάτου), (εφημ. Ο ΝΟΣΤΑΛΓΟΣ φύλλο 130)

-Ο Αη-Δημήτρης και ο Αη-Γιώργης, (Δύο ξεχωριστοί Άγιοι των Σαρακατσάνων), (εφημ. Ο ΝΟΣΤΑΛΓΟΣ φύλλο 142)

-Οι Τσελιγκάδες του Τροβάτου,

-Οι Τροβατιανοίστο Λεοντάρι Καρδίτσας, (εφημ.Ο ΝΟΣΤΑΛΓΟΣ φύλλο 126)

-Οι συνηθέστερες παροιμίες Τροβατιανών,  (εφημ. Ο ΝΟΣΤΑΛΓΟΣ φύλλο 138)

-Το βλέμμα της Παναγίας,

-Το Γεφύρι της Αγάπης (Αφήγημα),

-Του Κίτσου (δημοτικό),

-Οι  Απαντητικές επιστολές και άλλα,

είναι άκρως ενδιαφέροντα και πλήρως διαφωτιστικά για το χθες και το σήμερα του χωριού μας.

Εξάλλου, όπως αναφέρει και ο συγγραφέας,  «Σκοπός του βιβλίου αυτού είναι να διευκολύνει την πρόσβαση σε κάθε Τροβατιανό -καθώς και σε κάθε ενδιαφερόμενο για το Τροβάτο- σε μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν την ιστορία και την πολιτιστική μας κληρονομιά». 

Και εκτιμώ ότι αυτό το πετυχαίνει ο συγγραφέας με τον καλύτερο τρόπο. Και συμβαίνει αυτό γιατί ο Παναγιώτης Σαλαγιάννης, όταν γράφει για το Τροβάτο, γράφει με την ψυχή του και «το χέρι του είναι πάντα συνέχεια της καρδιάς του».

Είναι, βέβαια, σε όλους μας γνωστό ότι ο Παναγιώτης Σαλαγιάννης είναι συγγραφέας πολλών αξιόλογων επιστημονικών βιβλίων και η προσφορά του, ιδιαίτερα στη Μέση Εκπαίδευση, είναι εξαιρετικά σημαντική. Ωστόσο, προσωπικά, ήθελα ως Τροβατιανός να τον συγχαρώ, αλλά και να τον ευχαριστήσω από καρδιάς, γιατί με το βιβλίο του «Τα Τροβατιανά», πέρα από το συναισθηματισμό που δημιουργεί σε μας τους Τροβατιανούς, μας δίνει τη δυνατότητα να συνειδητοποιήσουμε βαθύτερα τις ρίζες μας, να βιώσουμε καλύτερα το πολιτιστικό μας παρελθόν, να ταξιδέψουμε στα μονοπάτια της μνήμης και να μάθουμε περισσότερα για το χωριό μας, το Τροβάτο, που, όπως γράφει και ο ίδιος ο συγγραφέας στον πρόλογο της έκδοσης, αποτελεί «κομμάτι της Ψυχής μας».

Ο Παναγιώτης Σαλαγιάννης μάς έδωσε ένα βιβλίο με άρθρα του γραμμένα με τέχνη και γνώση, ώστε να μας οδηγούν σε μια γοητευτική περιπλάνηση στο χώρο και το χρόνο του τόπου μας, να διαβάζονται αλλά και να ξαναδιαβάζονται πολλές φορές από όλους τους Τροβατιανούς.

Αξίζει, επίσης, να επισημανθεί ότι όλα τα κείμενα του βιβλίου διαβάζονται άνετα και ευχάριστα, γιατί ο συγγραφέας, όπως γνωρίζουμε και από το βιβλίο του «ΤΟ ΤΡΟΒΑΤΟ ΑΓΡΑΦΩΝ», γράφει σε ύφος γλαφυρό, άμεσο και συναρπαστικό.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχηθώ στο συγγραφέα δύναμη, ώστε να συνεχίσει την πολύπλευρη συγγραφική του δραστηριότητα, για να επωφελούμαστε και εμείς από τις πολλές και πολύτιμες γνώσεις του.

    Δημήτρης Λ. Καραγεώργος

    Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών,

    Επίτ. Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.