Εκδηλώσεις 2014

ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ ΤΩΝ ΤΡΟΒΑΤΙΑΝΩΝ

Pinterest LinkedIn Tumblr

Μέσα σε ένα πολύ ευχάριστο και χαρούμενο κλίμα πραγματοποιήθηκε η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας των Τροβατιανών για το έτος 2014.
Την Κυριακή λοιπόν 26 Ιανουαρίου 2014, στο ξενοδοχείο ”PARNON” του συγχωριανού μας Αβράμπου Κωνσταντίνου έγινε η κοπή της πίτας των Τροβατιανών δίνοντας το μήνυμα για μια νέα…
…χρονιά γεμάτη αισιοδοξία, δύναμη και επιτυχίες για το μέλλον.
Μέσα σε μια κατάμεστη αίθουσα από Τροβατιανούς όλων των ηλικιών, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κόκκαλης Λάμπρος έκανε την έναρξη της εκδήλωσης,

καλωσορίζοντας τους χωριανούς ευχόμενος χρόνια πολλά και καλή χρονιά με υγεία σε όλους.
Τόνισε επίσης για την απόφαση του συλλόγου ότι η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας να γίνεται κάθε χρόνο και σε διαφορετική πόλη γίνεται πράξη και φέτος, γίνεται στην Αθήνα όπου ζει και είναι έντονο το Τροβατιανό στοιχείο και εδώ στο ξενοδοχείο ”PARNON” του συγχωριανού μας Αβράμπου Κωνσταντίνου τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά για την φιλοξενία του.

Σήμερα, τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου είναι επιβεβλημένη όσο ποτέ άλλοτε η αλληλεγγύη μεταξύ μας, μόνο αυτή θα μας κρατήσει ζωντανούς και όρθιους στις δύσκολες μέρες που έρχονται. Ως σύλλογος είπε προσπαθούμε με τις διάφορες δραστηριότητές μας όπως ”κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, Αντάμωμα στο χωριό, αθλητικές δραστηριότητες, εφημερίδα ”ΝΟΣΤΑΛΓΟΣ”, ιστοσελίδα κ.α.” να σμίγουμε ώστε να κάνουμε πιο ισχυρό αυτόν τον κρίκο επικοινωνίας.

Τόνισε επίσης την μεγάλη σημασία που έχει για όλους μας η ίδρυση της τράπεζας αίματος του πολιτιστικού συλλόγου και παρότρυνε τους χωριανούς να προσφέρουν στην τράπεζα αίματος του πολιτιστικού συλλόγου πηγαίνοντας σε οποιοδήποτε κέντρο αιμοδοσίας στην Ελλάδα. Είναι είπε η καλύτερη πράξη βοήθειας προς τον συνάνθρωπό μας και δεν μας κοστίζει τίποτε. Τελειώνοντας ανέφερε ότι την Τετάρτη το βράδυ  5 Φεβρουαρίου 2014 και στην εκπομπή του ΑΛΦΑ ”60 λεπτά Ελλάδα” θα δούμε πλάνα από το αγαπημένο μας χωριό. Όποιος κερδίσει το τυχερό φλουρί της πίτας θα κερδίσει για συμβολικό δώρο έναν σταυρό καθώς και ένα στρώμα μονό αξίας 300 ευρώ που είναι μια ευγενική προσφορά της ”ΕLITE STROM’‘  την οποία και ευχαριστούμε θερμά για την προσφορά της.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Ευρυτάνας ιερεύς πάτερ Δημήτριος από την Γρανίτσα, ο οποίος εξέφρασε τον θαυμασμό του για την μεγάλη παρουσία του

 

 

 

 

 

κόσμου που έχει αγκαλιάσει τον σύλλογο αλλά εξέφρασε επίσης την συγκίνηση  και τον θαυμασμό του για την παρουσία της νεολαίας που όπως είπε αποτελεί την συνέχεια σε αυτόν τον ωραίο σκοπό της συνέχισης των ηθών και εθίμων μας.

Αν δεν μπολιαστούν τα νιάτα με αυτόν τον σκοπό χάθηκαν οι σύλλογοι, χάθηκε και η Ευρυτανία. 

Τελειώνοντας έδωσε πολλά συγχαρητήρια για την ίδρυση της τράπεζας αίματος και ότι πρέπει να βοηθήσουμε όλοι γι’αυτό τον ιερό σκοπό.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο συγχωριανός μας και συγγραφέας του βιβλίου ”ΤΟ ΤΡΟΒΑΤΟ ΑΓΡΑΦΩΝ” Σαλαγιάννης Παναγιώτης, ο οποίος είπε ότι

‘πράγματι ο σύλλογος με την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας μας δίνει την δυνατότητα να βρισκόμαστε και να πετάει για λίγο ο νους μας στο όμορφο χωριό μας. Εμείς οι Τροβατιανοί είπε έχουμε έναν κοινό παρονομαστή, την αγάπη μας για το όμορφο χωριό μας γιατί μας τραβάει επάνω του σαν ένας μαγνήτης και μας μαγεύει όχι μόνο γιατί είναι τόπος καταγωγής μας αλλά συνδυάζει την ομορφιά του τοπίου με την παράδοσή μας που είναι ιστορική και θρησκευτική. 
Τα τελευταία χρόνια το χωριό μας απέκτησε μια φήμη σε όλη την Ελλάδα και φυσικά δεν είναι τυχαίο. 
Τα μέλη του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου μας έχοντας ως μόνο κίνητρο την αγάπη τους για το χωριό μας δραστηριοποιήθηκαν τόσο που το Τροβάτο έγινε γνωστό σχεδόν πανελλαδικά. Με τις διάφορες εκδηλώσεις όπως το Τροβατιανό Αντάμωμα που αποτελεί θεσμό για το Τροβάτο, την αναβίωση της παράδοσης με τα ήθη και έθιμα αλλά και τον Σαρακατσάνικο γάμο, με τις αθλητικές δραστηριότητες που καλύπτει τη νεολαία μας σε μια δύσκολη περίοδο, με την έντονη συμμετοχή του συλλόγου στις θρησκευτικές εκδηλώσεις και αν μέσα σε αυτά προσθέσουμε και την προσπάθεια των μελών του συλλόγου για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των χωριανών το καλοκαίρι καλύπτοντας την παντελή αδυναμία της τοπικής αυτοδιοίκησης, η συνέχιση της κυκλοφορίας της εφημερίδας ”ΝΟΣΤΑΛΓΟΣ” και η πάρα πολύ ωραία καταρτισμένη ιστοσελίδα www.e-trovato.gr που μέσα από αυτή ξετυλίγονται πάρα πολύ ωραία οι ομορφιές του χωριού μας, αλλά και με την προσφορά στο βοήθεια στο σπίτι τότε μπορούμε να πούμε οτι στον σύλλογό μας αξίζουν πολλά συγχαρητήρια. Εύχομαι λοιπόν χρόνια πολλά σε όλους καλή  χρονιά με υγεία και στα μέλη του συλλόγου να συνεχίσουν το ίδιο δυναμικά κα να ξέρουν πως σε τούτες τις δύσκολες στιγμές που όλοι μας περνούμε, η συμβολή του συλλόγου στην σύσφιξη των σχέσεων είναι πάρα πολύ σημαντική. Σας ευχαριστώ πολύ”. Στην συνέχεια έγινε ο Αγιασμός από τον πάτερ Δημήτριο και η κοπή της πίτας.

Ο τυχερός που κέρδισε το φλουρί της πίτας ήταν ο καθηγητής και συγγραφέας του βιβλίου μας Σαλαγιάννης Παναγιώτης.

Τέλος αφού ανταλλάξαμε ευχές για τη νέα χρονιά δώσαμε ραντεβού στο πανέμορφο χωριό μας το καλοκαίρι.
Στην εκδήλωση μας τίμησαν με την παρουσία τους ο καθηγητής Σαλαγιάννης Παναγιώτης, ο Καραγεώργος Γεώργιος του Κ. διδάκτορας φιλοσοφίας του πανεπιστημίου Φραγκφούρτης, ο δάσκαλος του χωριού μας Γεωργίου Λάμπρος,  ο περιφερειακός σύμβουλος Τσιτσάνης Λάμπρος, και ο δημοτικός σύμβουλος Μιχόπουλος Ευθύμιος.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους και όλες που έδωσαν το παρόν στην εκδήλωση καθώς και στις γυναίκες για τις τόσο νόστιμες λαχανόπίτες  και κολοκυθόπιτες που έφτιαξαν από τις οποίες δεν έμεινε ούτε ένα κομμάτι.
Επίσης ευχαριστούμε τους φωτογράφους χωριανούς μας Παπαδόπουλο Κώστα και Παπαδόπουλο Χρήστο που κάλυψαν την εκδήλωση με φωτογραφίες και βίντεο.
Και του χρόνου να είμαστε όλοι καλά να ξανακόψουμε την πίτα του συλλόγου.