Εκδηλώσεις 2010

Η ΥΨΩΣΗ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΟ ΤΡΟΒΑΤΟ

Pinterest LinkedIn Tumblr

Με μεγάλη κατάνυξη και ευλάβεια γιορτάστηκε φέτος στο πανέμορφο Τροβάτο, η Ύψωση Του Τιμίου Σταυρού, Πολιούχου και Προστάτη του χωριού μας. Πλήθος προσκυνητών  (πάνω από 250 άτομα) Τροβατιανοί και φίλοι ήρθαν να παρακολουθήσουν την Θεία Λειτουργία της Ύψωσης του Τιμίου  Σταυρού και να ζητήσουν Τη Χάρη Του και Τη βοήθειά του. Παρά τον άστατο καιρό των προηγούμενων ημερών, την παραμονή και ανήμερα της γιορτής του Τιμίου Σταυρού οι καιρικές συνθήκες ήταν τέλειες. Από νωρίς το απόγευμα την παραμονή της γιορτής τα μέλη του Συλλόγου Τροβάτου έστησαν στον προάυλιο χώρο της…

…εκκλησίας του Αγ. Δημητρίου, τα 2 μεγάλα ανοξείδωτα καζάνια για να βράσουν την παραδοσιακή φασολάδα, η οποία θα προσφερθεί την επόμενη μέρα γιορτής και νηστείας στους προσκυνητές. Σε όλο αυτό το σκηνικό με τα καζάνια στημένα και φόντο το μεγάλο πανό του Συλλόγου μας, αρκετοί χωριανοί παρακολούθησαν και συμμετείχαν στην διαδικασία μαγειρέματος της παραδοσιακής φασολάδας δίνοντας και την δική τους συμβουλή και γνώμη για το πώς θα γίνει πιο νόστιμη.

Την παραμονή της γιορτής περίπου στις 7 μ.μ. τελέσθηκε ο Μέγας Εσπερινός. Την έναρξη του  έκανε ο παπα-Σωτήρης Σαλαμάρας με τον παπα-Ηλία Νασιώκα  χτυπώντας την καμπάνα, καλώντας έτσι τους πιστούς.  Τον εσπερινό παρακολούθησε πλήθος κόσμου. Λίγο πριν το τέλος του Εσπερινού ο παπα-Σωτήρης αναφέρθηκε στην μεγάλη περιουσία που έχουμε εμείς οι Τροβατιανοί, εννοώντας τον Τίμιο Σταυρό και την εκκλησία του Αγ. Δημητρίου ότι πρέπει να προστατέψουμε και να συντηρήσουμε αυτά τα ιστορικά κειμήλια. Αναφέρθηκε στο έργο που ξεκίνησε η νέα εκκλησιαστική επιτροπή, στον καθαρισμό του τέμπλου του Αγ. Δημητρίου, τονίζοντας πως όλοι μας πρέπει να στηρίξουμε και να συνεισφέρουμε με κάθε τρόπο βοηθώντας την εκκλησιαστική επιτροπή στο μεγάλο έργο που έχει ξεκινήσει.

Μετά το τέλος του Μέγα Εσπερινού βγαίνοντας ο κόσμος από την εκκλησία προσφέρθηκε από τα μέλη του Συλλόγου ρέγκα ψητή, (η οποία έγινε ανάρπαστη), το ψήσιμό της  ανέλαβε ο Νίκος Κόκκαλης καθώς προσφέρθηκε και κρασί.

Το βράδυ ακολούθησε το καθιερωμένο γλέντι  στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας με  την υπέροχη φωνή του συγχωριανού μας Αλέκου Κάλλη και με τις μαγικές χορδές του  βιολιού του επίσης συγχωριανού μας Κώστα Καλογερογιάννη και υπό τον ήχο  του κλαρίνου έγινε ένα υπέροχο γλέντι.

Ανήμερα της γιορτής τελέστηκε η Θεία Λειτουργία , το προσκύνημα στη Χάρη του Τιμίου Σταυρού, ακολούθησε Τρισάγιο στην μνήμη των πεσόντων του Βαλκανικού Πολέμου και Αλβανικού Μετώπου και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο, στον προαύλιο χώρο του ναού.

Στεφάνια στο μνημείο κατέθεσαν από το Δήμο Αγράφων  ο δήμαρχος Αγράφων Χρήστος Μπούρας  και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Τροβάτου Παναγιώτης Κουτσολάμπρος.

Μετά το πέρας της κατάθεσης ακούστηκε στο χωριό μας  ο Εθνικός Ύμνος  που απήγγειλαν  όλοι οι προσκυνητές.

Στη συνέχεια έγινε η αρτοκλασία. Στην γιορτή μεταξύ των άλλων παραβρέθηκαν ο δήμαρχος  Αγράφων Χρήστος Μπούρας, ο αντιδήμαρχος Αγράφων Αντρέας Μπακοδήμος,ο υποψήφιος δήμαρχος του νέου διευρυμένου δήμου Αγράφων Δημοσθένης Τσιαμάκης, ο επίσης υποψήφιος δήμαρχος Αγράφων  Θεόδωρος Μπαμπαλής και ο συνταξιούχος δάσκαλος του χωριού μας Τσεργογιάννης Θεόδωρος.

Μετά το τέλος και της αρτοκλασίας  τα μέλη του Συλλόγου έστησαν τραπέζια και καρέκλες κάτω από τα μεγάλα πλατάνια με τον παχύ ίσκιο και ένας ένας οι χωριανοί φίλοι και επισκέπτες περνούσαν για να πάρουν από ένα πιάτο φασολάδα ελιές χαλβά και ψωμί. Λίγο πιο πέρα σε ένα τραπέζι υπήρχε άφθονο κρασί όλα προσφορά του Συλλόγου.

Από ότι φάνηκε άρεσε σε όλους η φασολάδα και αρκετοί ήταν αυτοί που πήραν και δεύτερη μερίδα. Με την εκδήλωση αυτή κλείνει και η αυλαία του καλοκαιριού και διαβάζοντας τους υπέροχους στίχους του Τροβατιανού ημερολογίου

«θαρρώ ήρθε Σεπτέμβριος 

πάει το καλοκαίρι

κρατήστε τις καλές στιγμές 

μες στης καρδιάς τα μέρη»

Όλοι ευχηθήκαμε και του χρόνου να είμαστε όλοι στο μέτρο και να προσκυνήσουμε την Χάρη του.